Invadatorii ruşi vor aplica pedeapsa capitală în regiunea ocupată Mariupol. Declaraţia a fost făcută de consiliul local al oraşului, care îl citează pe primarul Vadim Boicenko, notează UNIAN.
”În regiunea Mariupol, invadatorii închid şi împuşcă voluntari şi oficiali ucraineni. Toţi au refuzat să coopereze cu colaboratorii şi autorităţile ocupante” scrie în mesaj.
De exemplu, primarul unei localităţi din regiune a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar cel puţin un funcţionar public a primit pedeapsa capitală şi a fost împuşcat.
Boicenko a menţionat că în închisoarea din Elenovka sunt ţinuţi câteva zeci de voluntari, care în martie-aprilie au ajutat la evacuarea locuitorilor din Mariupol şi au încercat să livreze hrană şi apă în oraşul asediat.
”În acelaşi timp, un judecător ucrainean care a analizat mai multe cazuri de rezonanţă privind separatismul este închis şi îşi aşteaptă verdictul. Există informaţii precum că ar fi fost torturat” a spus primarul oraşului Mariupol.
Între timp, în Mariupol a ajuns un detaşament de ceceni ai lui Ramzan Kadîrov. Aceştia patrulează străzile oraşului ocupat şi îşi bat joc de localnici.
Presa din ucraina scrie că unul dintre negociatorii ruşi privind conflictul din Ucraina a declarat miercuri că teritoriile ucrainene cucerite militar de Rusia ar putea organiza referendumuri încă din iulie în vederea unei anexări.
„Nu vreau să prezic (…), dar cred că teritoriile eliberate vor organiza un referendum mai mult sau mai puţin în acelaşi timp, ceea ce este logic”, a declarat miercuri Leonid Sloutski, preşedintele comisiei de afaceri externe a Camerei inferioare a parlamentului rus, citat de agenţia Ria Novosti, preluată de AFP şi Agerpres.
„Contez pe faptul că se poate desfăşura în iulie”, a adăugat oficialul, care face parte din delegaţia rusă la negocierile de pace cu Ucraina, negocieri suspendate de mai mute săptămâni.
Autoritățile rusești numesc „teritoriile eliberate” regiunile ucrainene pe care le ocupă împreună cu aliaţii săi separatişti.
Este vorba despre autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova şi ai căror lideri aspiră să se alăture Rusiei, dar şi regiunile Herson şi Zaporijie, din sudul Ucrainei, pe care armata rusă le-a cucerit în mare măsură de la sfârşitul lunii februarie.
Acolo au fost impuse administraţii pentru, de exemplu, a introduce rubla rusă ca monedă, a acorda cetăţenie rusă locuitorilor sau chiar pentru a instala reţele de comunicaţii ruse.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat că locuitorii acestor patru teritorii „trebuie să poată alege viitorul”.
Ocupând aceste regiuni, Rusia controlează întreaga coastă a Mării Azov, care constituie un pod terestru care leagă teritoriul rus de Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.